söndag 6 maj 2007

Thuram inget Sarkozy-fan

Fotbollsbacken Liliam Thuram har haft en sådär säsong i Barcelona. Inte kommer han att bli gladare av att Sarkozy vann det franska presidentvalet. När det var upplopp i några Franska städers förorter 2005, så gick dåvarande inrikesminstern Sarkozy ut och sa att han skulle "spola rent" gatorna och att ”tvätta bort slöddret”. (nettoyer au Kärcher - tidigare visste jag inte att ett högtryckstvättmärke och tillika f d basketlag från Göteborg ingick i den franska vokabulären). Då reagerade Liliam Thuram, själv uppvuxen i förorten, och sa på en presskonferens inför en match, att Sarkozy nog inte riktigt vet vad han säger. Och om han gör det, vad menar han exakt? Vem ska han tvätta bort?

Efter det så har Thuram tydligen träffat Sarkozy och (enligt intervju nedan) fått bekräftat att Sarkozy tydligen mycket väl visste vad han sa. Sarkozy tyckte det var ojuste ("pas très fair-play", man måste älska franska språket) av en sportsman som Thuram att återge för andra vad som sagts i deras samtal. Vidare menar Sarko att han har bättre koll på livet i förorten än vad Liliam har som är proffs i Italien (Barcelona ligger inte Italien Sarko, verkar som du och George W har mer gemensamt än vad jag trodde). Liliam menar att Sarkozy drar alla svarta och araber över en kam. Thuram är vidare kritisk till Sarkos retorik och politiska utspel om "selektiv invandring" och att det väcker en latent rasism hos fransmännen. Han menar också att det i Sarkozys parti finns gamla medlemmar i Front National och sådana som är öppet rasistiska. Liliam betonar också att han inte officiellt stödjer Segolene Royal, utan bara talar som medborgare.

Föreställ dig en svensk fotbollsspelare som skulle kunna göra den här intervjun. Det händer bara inte. (Jfr med verbala krumbukter som t. ex. "Det är O.K.", och djupsinnigheter som "Jag gillar latte och mode").


Thuram repond a Sarkozy
Uppladdat av sarkophage

Tidskriften Analys och Kritik summerar lite vad Sarkozy har stått för:

"Nicolas Sarkozy har tidigare föreslagit en hårdför kriminalpolitik och att Frankrike ska införa fotboja och kemisk kastrering, medicinering, för att stoppa att våldtäktsmän upprepar sina brott. Ett förslag som moderaternas vice ordförande nyligen föreslog även för svensk del. Han vill även frångå den traditionella franska synen på integration och medborgarskapet genom att föreslå införandet av positiv särbehandling. Sarkozy har även tidigare motsatt sig ett Turkiskt EU-medlemskap i syfte att vinna popularitet på utbredda islamofobiska stämningar. I somras hotade han att dra in franska imamers medborgarskap och utvisa dessa om de predikar terrorism, våld och islamisk fundamentalism. Och nu ska hundratals unga revolterande nordafrikaner utvisas med eller utan uppehållstillstånd efter summariska rättegångar och under proklamerat undantagstillstånd.

Det är intressant att denne hårdföre politiker stöds av diverse nyliberaler eftersom han - "ljuset i franskt mörker" (Dick Erixon) - talar om nödvändigheten av en förändring av den franska modellen och att han är rivalen till den förhatlige president Chirac. Sarkozy företräder en liberal ekonomisk politik med avregleringar och privatiseringar på agendan, kort och gott "en Blair-typ". Den nyliberala önskedrömmen för det nya EU är trojkan Blair, Sarkozy och Merkel. I somras förkunnade Sarkozy att axeln Frankrike - Tyskland är obsolet (se the Guardian den 6 juli 2005 "Franco-German axis obsolete says Sarkozy"). Med Sarkozy som president och Angela Merkel som förbundskansler kommer två devota anhängare till den brittiska, anglosaxiska frimarknadsmodellen att förändra det politiska landskapet i Europa. Oroligheterna kan nu utnyttjas för att försöka avveckla den förhatliga franska välfärdsstaten och den europeiska sociala modellen."


Jag gillade Chirac för att han alltid pratade så långsamt så att man förstod vad han sa. Men han kändes väldigt Reagansk i sin uppenbarelse. Nu verkar det dock bli andra bullar.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Tippar-Sven sa...

Thuram är verkligen en ovanlig fotbollsspelare... Skulle vilja se exempelvis Chippen eller Mellberg göra en intervju med en svensk politiker. Det hade varit stor underhållning.

glenn sa...

jo han är väl ovanlig thuram. men det känns som svenska fotbollsspelare är extremt bleka när det gäller att tycka nåt överhuvudtaget om nåt som betyder något. lizarazu, med basksiskt ursprung, har också uttalat sig politiskt någora gånger. oleguer i barca är ju en annan lirare som rest blicken från travronden/mercedes-katalogen.