lördag 7 juli 2007

Live Earth - Noel Gallagher om Live8

Kanske är jag galatrött men hur ska Live Earth-galan kunna göra något åt global uppvärmning? Det får mig att tänka på en intervju i the Guardian/Observer med Noel Gallagher innan Live8, då den magiska kraften i Madonnas och U2:s hits på nåt mystiskt sätt skulle minska Syds statsskulder:


"I'm not sure about this Live 8 thing. Correct me if I am wrong, but are they hoping that one of these guys from the G8 is on a quick 15-minute break at Gleneagles and sees Annie Lennox singing 'Sweet Dreams' and thinks, 'Fuck me, she might have a point there, you know.' It's not going to fucking happen, is it? Keane doing 'Somewhere Only We Know' and some Japanese businessman going: 'Aw, look at him ... we should really fuckin' drop that debt, you know.' It's not going to happen, is it?"

Live Aid-galan fungerade 1985 eftersom den hade ett tydligt och avgränsat syfte att samla in pengar för att avhjälpa en akut hungersnöd i Etiopien. Orättvisorna i det globala monetära systemet och de av människan inducerade klimatförändringarna är en aning mer komplexa och diffusa problem, som inte ens kan hanteras med en punktinsats.

"Fight fire with fire", har jag för mig att Metallica sjöng en gång i tiden... Här känns det som man utkämpar rätt slag på helt fel arena, stadiumrock-arenan.

Sen kan man inte undgå att tycka att det är lite ironiskt att Al Gore tror på rockens helande krafter, när hans fru Tipper på 80-talet var frontfigur för en grupp som förespråkade av censur av viss rockmusik, då den kunde vara skadlig för ungdomar. Det är väl på grund av henne det finns en "Parental guidance"-sticker på många skivor. Makarna Gore tycks i varje fall vara överens om rockens oerhörda inflytande på människors agerande. Hoppas de bara spelar "god" rock på galan, så att den inte får motsatt effekt. "Hot rocking" med Judas Priest lär ju till exempel ha negativ påverkan på klimatet.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: