måndag 2 juli 2007

Ryan Adams live på Letterman: Two, från nya skivan Easy tiger



Tack till hartiganxxx för klippet.

Ingen kan slänga ur sig en vemodig country-ballad som Ryan Adams. Tycker den låter väldigt mycket som "Harder now that it's over" från "Gold" (2001), vilket är positivt i mina öron. Ryan har för tillfället lagt gitarren på hyllan p g a en skateboardolycka, enligt egen utsago. Snacka om 30-årskris (född -74). Har lyssnat på "Easy tiger" (2007) i några veckor nu. Jag är fortfarande lite osäker på vad jag ska tycka.

"Oh my god, whatever etc" och "I taught myself how to grow old" är i varje fall två fantastiska lågmälda, avskalade old school Ryan-låtar à la "Heartbreaker" (2000). Charmiga rockdängan "Halloween head" låter som något från "Rock n' roll" (2003). "Off broadway" fanns med redan på den fantastiska "Suicide handbook"-bootleggen från 2001. "These girls" är gamla "Hey there Mrs Lovely" från Destroyer-bootleggen från 1999, men med delvis ny (förmodligen mer opersonlig) text. Och jag föredrar nog den gamla versionen, även om den här också är riktigt bra. De andra låtarna har mer ett "Cold Roses"/"Jacksonville city nights"-stuk, dvs kompbandet the Cardinals sätter en stor prägel på soundet. Öppningsspåret "Goodnight Rose", som de spelade mycket på förra turnén växer. Det går inte att inte gilla en låt som innehåller raden "Maybe we'll win the whole shebang". En ny favorit är "The sun also sets" som har ett ganska tungt piano komp i versen och en maffig stämsångsrefräng med banjokomp. Medan jag tycker att "Tears of gold" gör sig mycket bättre live. Enligt intervjuerna i samband med skivsläppet (bla i NY Times) så har Ryan varit "on the wagon" i ett år, efter ett ganska tungt missbruk i många år av diverse substanser (bl a ett dagligt intag av "speedballs" enl Ryan själv. River Phoenix anyone?) och i vissa av texterna är det svårt att inte tolka som någon som kämpar för att bli fri från ett beroende och som någon som försöker hålla ihop ett förhållande. Nej, jag tror det här är ett fantastiskt skivköp för den som inte redan är ett genuint Ryan-fan (det är säkert sjuttielva ggr bättre än Gessle t. ex. Där Sjuttielva är ett signifikant resultat, p<0,01.)>

Lyssna och ladda ner (legalt) många av låtarna nämnda ovan briljant framförda live från en konsert 24:e juni, i South Burlington, Vermont genom att gå till den här sidan. Ytterligare en anledning att köpa "Easy tiger" då Ryan, till skillnad från alla profithungriga skivbolagsförslavade produkter (that includes you U2-"jag ska berätta hur ni ska utrota fattigdom men jag är en jävel på att skatteplanera"-Bono!), tillåter att man spelar in hans shower och lägger ut på nätet.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: