torsdag 1 februari 2007

Idag fimpar Frankrike


Frankrike, en nation med 10-15 miljoner rökare (av 60 miljoner invånare. det låter ändå som en låg siffra tycker jag!) införde i morse rökförbud på olika offentliga platser såsom arbetsplatser, flygplatser, tågstationer och skolor. Min upplevelse är att Frankrike är ett land där alla röker, överallt. Det måste vara en nation i kris, en kollektiv nikotinabstineskris med svåra ticks. Skulle inte förvåna mig om de lite slumpmässigt anfaller ett grannland eller provspränger lite kärnvapen bara för få något annat att tänka på. Man får dock fortfarande röka på caféer och restauranger fram till 2008. Vore det inte mer humant att införa rökförbud under en något varmare årstid?

Istället kommer frassarna upp med den briljanta idén att fimpa Luman kl 1955 idag. Förmodligen för att få en rökpaus, eller för att slippa tänka på cigg. De skulle bl. a. släcka Eiffeltornet i 5 minuter. Wow. Resten av året ser det nattetid ut enligt bilden bredvid. När jag bodde i Paris avfyrades dessutom något slags fotoblixtliknande ljusspel från det varje hel timme. Så 5 minuters släckning känns lite som en piss i rymden, i energisparhänseende, men PR-strategiskt kanske det är effektivt. Det får väl nån ta att mäta.

I övriga nyheter från la France ser jag att Chirac har backat från sitt uttalande om att iranska kärnvapen inte skulle vara ett särskilt stort problem, att den gamle antiglobalisten, mustasch-posterboyen och McDonalds-trasharen José Bové tänker ställa upp i årets presidentval och att Cissé och Mexès åter är uttagna i truppen till vänskapslandskampen mot Argentina efter en viss tids frånvaro.

Jag har ett starkt hatkärleksförhållande till det där landet efter att ha bott där ett tag. Kanske har man ett hatkärleksförhållande till allt man lämnar bakom sig. Precis som New York-bon Ryan Adams gång efter annan sjunger om sitt ursprung i Jacksonville, trots att han inte verkar få odelat positiva vibbar därifrån:

"Oh Jacksonville, how you burden my soul
How you hold all my dreams captive
Jacksonville, how you play with my mind
How my heart goes bad
Suffocating on the pines in Jacksonville

The end, the end, the end"

Ryan Adams - The end från Jacksonville city nights

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: