tisdag 6 mars 2007

Göran och den amerikanska drömmen

Jag läste en artikel om Göran Persson i DN. Och jag vet inte, men Göran Perssons livshistoria känns väldigt lik vad som brukar kallas "den amerikanska drömmen". En pojke, som kommer från enkla förhållanden, kämpar sig fram emot alla odds och blir en av landets mäktigaste män och älskar det.

Frågan är om inte Perssons barndomshem blir fattigare varje gång han berättar om det. Inte så konstigt kanske då hans referensramar knappast kan ha undgått att påverkas av att röra sig i en miljö med palats (Sagerska), herrgårdar (Harpsund) och gods (jo Göran, det du och Anitra bygger är ett gods). Det känns ju som han har fått smak på det där med en lite mer stånsdmässig tillvaro. Hur överensstämmer det egentligen med de socialdemokratiska idealen? Vilka är de förresten? Rättvisa och solidaritet? Är utopin att alla ska gifta sig rikt och bygga sig ett gods? Journalisten gör sitt till genom att berätta att Persson faktiskt kunde titta in på en kopp kaffe hos pöbeln när han var ute på sina svampletarstrapatser runt Harpsund. Wow, liksom!

I intervjun i DN berättar Göran att han är mest stolt över budgetsaneringen på 1990-talet:

"Och vi gick hårt fram, vi gav oss på pensionärernas bostadsbidrag, även om detta beslut togs tillbaka senare, och barnbidragen, flerbarnstillägget, till och med kungahusets apanage, och ingen yrkesgrupp undantogs."

Kungen, pensionärerna och barnen - ingen mannamån, alla drog sitt strå till stacken. Att spara fem procent på 10 miljoner eller fem procent på 10 tusen. Rättvisa och solidaritet i en liten ask!

"Och dels den stolthet jag känner för att ha växt upp i ett Sverige där mamma och pappa sa att det är vi som har åstadkommit det här, det är vi som bygger landet."

Med tanke på Perssons vurm för Tomas Andersson Wij, undrar man om han snarare citerar Ulf Lundell än sina egna förläldrar. Men nog var det arbetare som byggde Harpsund alltid, eftersom det var industrimannen Carl August Wicander som skänkte godset till riksdagen.

"//... men det finns ingen tydligare social orättvisa än tandhälsan.//"

Jag vet inte, men hemlösa och segregationen i bostadsområden (många har t. ex. inte råd att bygga egna gods eller ens köpa lägenhet) och olika former av diksriminering, känns som tydligare sociala orättvisor. De måste haft dåliga tänder där ute i stugorna kring Harpsund.

"Materialet från Erich Fichtelius videobandade samtal från statsministertiden - flera hundra timmar - har han inte tillgång till, och kommer inte att det ens senare. Det ska så småningom överlämnas till en högskola och användas i forskningen."

Sömnforskning antar jag?

Jag dömer inte, men jag undrar om Görans preferenser i livet är överensstämmande med den socialdemokratiska ideologin eller om de snarare ger understöd till andra politiska ideologier.

2 kommentarer:

Hossein Nayebagha sa...

Göra är himmel och helvete för mig.

glenn sa...

För Göran är det himmel mest hela tiden, då hans bild av himlen, enl. artikeln i DN, är en tillvaro i Sörmland. Och då snackar vi nog inte om en hyresrätt i Katrineholms utkanter. ;-)