fredag 9 mars 2007

Zidane och Karl XII


Sverigedemokraten Mattias Karlsson tycker att det är klart att fotbollsspelaren Henrik Larsson är svensk, men är skeptisk när det gäller Zlatan Ibrahimovic.
– Jag uppfattar honom inte som det, på det sätt han tänker, agerar och talar. Han har en attityd som på många sätt inte känns som typiskt svenskt.

Vad menar han? Hade Ravelli en "typiskt svensk" attityd? Karln var ju för bövelen helt skogstokig och odräglig. Den rastlöse och ständigt fälttågssugne kungen Karl XII, skulle hans attityd varit "typiskt svensk"? Kanske skulle Kalle varit en lysande offensiv mittfältsstrateg som gick bort sig då och då (en gång säkert väldigt ödesdigert) med ett något bristfälligt huvudspel. Lite Zidane över Karl XII på nåt sätt. Offensiv, genial, energisk, oberäknelig, gick alltid i bräschen när det gällde och med en kokande våldsam ilska långt därinne, som då och då till synes oförklarligt exploderade.

Jag tycker i a f att det här uttalandet bådar gott för svensk landslagsfotboll för när Le Pen började snacka om att franska landslaget inte var franskt så vann les Bleus både VM-98 och EM-2000. Se den i alla avseenden färgglada bilden ovan.

Om det är något man lärt sig av ett liv av lagidrottande är det att man skiter helt fullständigt vad folk har för hud- och hårfärg och vad de heter i efternamn. Alla som är på plan tävlar på lika villkor och allt som räknas är vad man presterar och vad man kan bidra med till laget. Mitt tips är att Mattias Karlsson inte gör sju på foten ens och kanske valdes sist på nån skolrast när man körde tvåmål. Men han hade säkert en jävligt "svensk attityd" i sin uselhet.

Jesper Bengtsson frågar oroligt appropå det ovanstående, hur vi ska klassa den gamle kultglobertrottern Robert Prytz, som under sina proffssejourer i en rad olika länder (Skåne, Schweiz, Skottland, Italien och Gbg) samlat ihop till en dialekt som skulle kunna sysselsätta en språkvetenskaplig institution i en mansålder. Eller i a f ge stoff till en till TV-serie av (och givetvis? med) Fredrik Lindström.

Inga kommentarer: